thaise-bevolking-neemt-het-rouwen-bloedserieus

Thaise bevolking neemt het rouwen bloedserieus

Toen koning Bhumibol overleed, rouwde Thailand massaal. Ik ging een kijkje nemen bij het koninklijk paleis in Bangkok.

Thaise bevolking neemt het rouwen bloedserieus

gepubliceerd in Algemeen Dagblad, 15 oktober 2016

De taferelen rond de dood van de Thaise koning Bhumibol neigen naar massahysterie. Duizenden mensen komen naar het paleis om hem de laatste eer te bewijzen. De gekte rond de periode van rouw legt heel Thailand lam. 

Emiel van Dongen – Bangkok

,,De koning betekende alles voor mij, eigenlijk net zoveel als mijn echte vader”, zegt Porntheera Apirachkul (28). Achteraan op het plein staat ze onder een boom in de schaduw, samen met twee vrienden. Hoewel ze koning Bhumibol nooit heeft ontmoet, heeft ze toch het gevoel hem goed te kennen, aangezien ze hem altijd op tv zag. Apirachkul: ,,We zijn hier nu samen om hem voor de laatste keer respect te tonen. En hem naar de hemel te zenden.”

Tienduizenden Thai zijn gistermiddag naar de uitvaartprocessie van Bhumibol gekomen. De stoet is het hoogtepunt van de eerste dag van nationale rouw. Afgelopen donderdag overleed de 88-jarige Thaise koning, die met 70 jaar en 126 dagen ’s werelds langstzittende monarch was.

Vrij snel na Bhumibols overlijden werd bekend dat de troonopvolger, Bhumibols enige zoon Maha Vajiralongkorn (64), voorlopig wacht met aantreden. Officieel is het omdat hij zo ‘de tijd kan nemen om te rouwen, samen met de Thaise bevolking’.

Er zijn echter vermoedens dat de militaire junta, die sinds de coup van 2014 aan de macht is, bewust een overgangsperiode inlast om de touwtjes zelf strakker in handen te krijgen. In Thailand wordt gevreesd dat pro-democratische tegenstanders van de junta de troonswisseling aangrijpen om hun protesten te hervatten. En dat de separatistische moslims in het zuiden hun terreuraanslagen zullen intensiveren.

Losbandig

Aanstaande koning Maha Vajiralongkorn is niet onomstreden. Hij is bij lange na niet zo populair als zijn vader. De troonopvolger bracht een groot deel van zijn leven als dandy door in het buitenland, hield er een nogal losbandige levensstijl op na, scheidde drie keer en is op heimelijk genomen foto’s in pikante kledij te zien. Zijn zus Sirindhorn (ook wel ‘Princess Angel’ genoemd) was altijd veel populairder bij de Thai, maar de jarenlange geruchten dat zij de troon zou bestijgen, zijn nu definitief ontkracht.

Bhumibol werd – en wordt nog steeds – door de Thai op handen gedragen. Voor hen was hij een soort halfgod, tweede vader en rolmodel in één. Portretten van hem en zijn vrouwhangen overal.

Zijn populariteit blijkt vanmiddag wel. Bhumibols lichaam wordt in een uitvaartprocessie vervoerd van het ziekenhuis naar het koninklijk paleis. Op het plein voor het koninklijk paleis ziet het tot honderden meters van de route zwart van de mensen. Letterlijk, want iedereen heeft zijn kleding erop aangepast. De meeste mensen zitten, aangezien een Thai niet boven de koning uit mag komen. Anticiperend op de tropische hitte en het immense verdriet, deelt de overheid gratis water en zakdoekjes uit.

Thailand rouwt massaal, al dan niet verplicht. De regering eiste van alle televisiezenders dat ze een maand lang documentaires over de koning zouden uitzenden, maar na protest van mensenrechtenorganisaties is dit gebod ingetrokken. Gisteren verschenen veel kranten, televisiezenders en nieuwswebsites in zwart-wit, de Thaise kleuren van rouw.

Officieel is de rouwperiode een jaar, maar die periode geldt vooral voor ambtenaren: zij moeten al die tijd zwarte kleren dragen. De intensievere, kortere rouwperiode – waar alle Thai en toeristen mee te maken hebben – duurt dertig dagen. Tijdens deze maand gelden strengere regels voor alcoholverkoop. Entertainment, zoals spelprogramma’s op tv, popconcerten en prostitutie, wordt in de ban gedaan. Donderdagavond al ging het licht uit in bepaalde hoerenbuurten in Bangkok.

Toerisme

Mogelijk heeft deze entertainmentloze maand gevolgen voor de toeristische industrie. Thailand trekt jaarlijks 33 miljoen toeristen, die goed zijn voor zo’n 10 procent van het bruto nationaal inkomen. Veel toeristen komen hier voor het nachtleven en de prostitutie, touroperators vrezen dan ook dat de restricties leiden tot minder boekingen.

Nationale rouw of niet, voor de meeste Thai is deze vrijdag gewoon business as usual. En die business is deels aan Bhumibol te danken. Enerzijds is er veel kritiek op hem, met name vanwege zijn nauwe banden met de militaire junta. Maar anderzijds is er ook veel lof, omdat hij bijdroeg aan de transformatie van boerenland tot moderne industriestaat.

Zo is Natdanai Shevavattananon (30) naar het koninklijk paleis gekomen met zijn collega’s van Bosch. Voor hen is Bhumibol een lichtend voorbeeld. Shevavattananon: ,,De koning heeft Thailand ontwikkeld. Hij zette zich in voor de armen, heeft een hoop gedaan om onze levens beter te maken en ons geleerd hoe we goede mensen kunnen zijn. En hij heeft het land verenigd. Zelfs na zijn dood kan hij dat nog, kijk hier maar rond.’’

 

Hee, jij daar!

Waarom zou je niet een keer een mailtje aan mij sturen? Ik beloof je dat ik je terugmail.

Not readable? Change text. captcha txt