iedereen-is-marokkaan-1

‘Iedereen is Marokkaan’

‘Iedereen is Marokkaan’, was het motto van een demonstratie in Amsterdam tegen racisme. Een reportage.

Iedereen is Marokkaan

gepubliceerd in Brabants Dagblad, 24 maart 2014

Bij het jaarlijkse protest tegen racisme gaat het maar over één man: Geert Wilders.  

Door: Emiel van Dongen

AMSTERDAM – ‘Alle PVV’ers het land uit, Geertje W. voorop!’, staat op het bord van Anneke Schmidt, die zaterdagmiddag bij de aftrap van de demonstratie tegen racisme en discriminatie vooraan staat. Van dichtbij heeft Schmidt het meegemaakt, racisme. Ze was getrouwd met een joodse man. „Zijn familie was vaak mikpunt. En dat terwijl veel van zijn familieleden naar concentratiekampen zijn afgevoerd.” Afgelopen week moest ze daar veel aan denken en daarom staat ze hier. Zo’n drieduizend betogers zijn gekomen om van het Amsterdamse Museumplein naar het standbeeld van de Dokwerker te trekken.

Net zoals Schmidt hebben veel mensen pas kort geleden besloten te komen omdat ze zijn geraakt door het ‘minder Marokkanen- voorval’ bij de PVV. De demonstratie vindt jaarlijks plaats en is gericht tegen álle vormen van discriminatie. Vanmiddag gaat het over niets anders dan Wilders. ‘Wij zijn allemaal Marokkanen’, is het officieuze motto dat overal klinkt. De verschillende maatschappelijke organisaties die de demonstratie organiseren, gaven dit jaar als reden voor de demonstratie dat Nederland ‘een racismeprobleem’ heeft. Ze wijzen erop dat Amnesty concludeerde dat de politie ‘etnisch profileert’, de ombudsman de politiek racistisch vindt en de Europese Commissie zei dat Nederland meer moet doen tegen racisme.

Het afgelopen halfjaar was er ongekend veel media-aandacht voor (mogelijke) discriminatie. Zo waren er de felle discussies over Zwarte Piet en over het incident met een man die – zo bleek uit een uitgelekte e-mail – werd afgewezen voor een stage, omdat hij een ‘donker gekleurde (neger)’ was.

In tien jaar tijd is het aantal klachten over rassendiscriminatie dat is ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens ongeveer gelijk gebleven, vertelt collegelid Dick Houtzager. De toegenomen media-aandacht en de conclusies van bijvoorbeeld Amnesty en de ombudsman hebben volgens hem vooral te maken met de veranderde tijdgeest. „Mensen zien vaak niet dat iets discriminatie is of willen het voor zichzelf niet erkennen. De laatste jaren wordt dit grote taboe op het erkennen van discriminatie steeds meer doorbroken.”

Gevallen van racisme of rassendiscriminatie worden daardoor zichtbaarder en makkelijker te bespreken. Ook voor media en organisaties als Amnesty. „Het etnisch profileren, oftewel het gegeven dat etnische minderheden vaker politiecontroles moeten ondergaan, gebeurt bijvoorbeeld al heel lang. Pas nu was de tijd er rijp voor om dit aan de orde te stellen.”

Veel van de niet-westerse demonstranten die op deze zaterdag meelopen in de optocht naar de Dokwerker blijken slachtoffer te zijn geweest. De Surinaamse Giovanni ondervond het etnisch profileren laatst aan den lijve toen zijn gehele auto werd doorzocht nadat de politie zag dat zijn passagier geen gordel droeg. De half Marokkaanse Sanaa kreeg van haar stagebegeleidster te horen dat die ‘eigenlijk liever geen Marokkanen aannam omdat ze zo onbetrouwbaar zijn’.

Het ‘minder Marokkanen-voorval’ zien Giovanni, Sanaa en de meeste openbare sprekers van deze dag juist als positief: de laatste dagen merkten ze dat het gros van de Nederlanders hiervan walgt.

Halverwege de middag komt de bonte stoet aan bij de Dokwerker, die op een plein staat dat overloopt van verwijzingen naar de Jodenvervolging. De meeste sprekers die burgemeester Eberhard van der Laan voor zijn gegaan, refereren aan deze tijd. Het is Van der Laan een doorn in het oog:

„Wat goed ging deze week is dat heel Nederland opkwam tegen discriminatie. Maar we moeten niet steeds de oorlog erbij halen.”

Hee, jij daar!

Waarom zou je niet een keer een mailtje aan mij sturen? Ik beloof je dat ik je terugmail.

Not readable? Change text. captcha txt