feesten-zonder-al-die-regeltjes

Feesten zonder al die regeltjes

‘Uppergroundfeesten’ in Amsterdam zijn legaal, maar flirten met de underground. Aan drugs is er geen gebrek.

Feesten zonder al die regeltjes

gepubliceerd in 9 regionale dagbladen, 2 juni 2014

De muziek is duister, de locatie buitenaf, maar je kunt er wel pinnen. Welkom op een uppergroundfeest.  

Door: Emiel van Dongen

AMSTERDAM – Doorweekt van het zweet en met een raketijsje in haar hand komt Tessa (20) de hoofdzaal van de Amsterdamse H7-loods uitgelopen. Haar vriendin is ‘kapot’ en gaat naar huis, Tessa is voornemens tot het ochtendgloren te blijven. Dat moet lukken, gezien de hulpmiddelen waarop ze een beroep heeft gedaan. „Ik heb 4-FMP (een designerdrug, red.) en wat speed gehad”, vertelt ze.

Het bevalt haar wel, dat hier niet zo panisch wordt omgegaan met drugsgebruik. En dat niemand moeilijk doet over een opgestoken sigaret of joint. Hoofdreden voor Tessa’s komst is echter de sfeer. „Op deze feesten komen alleen de mensen die echt in het wereldje zitten en die vaak gaan. Daardoor voelt het intiem, alsof je één van de happy few bent.”

‘Upperground-feesten’, noemt criminoloog van de Universiteit van Amsterdam Ton Nabben feesten zoals die op de avond voor Hemelvaart in H7. Vergeleken met de reguliere clubs zijn het een soort vrijplaatsen qua openingstijden, roken en drugsgebruik, wat mede mogelijk is, omdat de feestlocaties ver buiten de binnenstad liggen. De ‘rauwe’ locaties – loodsen, bouwterreinen, verlaten bunkers, afgedankte schepen of plekken in the middle of nowhere – ademen een afkeer van de gelikte clubs. Aldus ‘koketteren de feesten met underground’, zegt Nabben. Underground-achtig is tevens de harde, duistere en snelle technomuziek.

Tegelijkertijd zwemen de upperground- feesten naar mainstream clubs en dancefeesten. Vandaar het ‘upper’ in de naam. Nabben: „Ze hebben portiers, pinfaciliteiten, bars en een EHBO-post. Alle benodigde vergunningen zijn gekregen en vaak kun je van tevoren online al tickets kopen.” De afgelopen jaren registreerde de criminoloog een snelle opkomst van het fenomeen. Inmiddels trekken de feesten in Amsterdam elk weekend zo’n 5.000 tot 10.000 mensen. Ook in steden met veel jonge hoogopgeleiden als Rotterdam, Groningen en Eindhoven vinden ze plaats, maar op veel minder grote schaal. Upperground is volgens Nabben ontstaan uit de hang naar het nieuwe en avontuurlijke, maar ook uit kritiek op clubs in de binnenstad met hun strikte sluitingstijden en regeltjes. Belangrijk is volgens hem ook het gemeenschapsaspect, dat mede ontstaat via sociale media: bij het treffen vormen de jongeren één grote, intieme feestfamilie.

Op het feest ‘Ascensio Domini Festis’ kunnen de ongeveer duizend bezoekers zich – tot maximaal twaalf uur achtereen – laven aan alle geneugten die horen bij een technoavond. Binnen is de muziek ‘duister en rauw’, in de buitentent ‘vrij en euforisch’. Overal wordt gerookt. Op het balkon vol zitzakken kunnen ballonnen met het roesmiddel lachgas worden genomen.

Voor de kluisjes zitten drie jongens en een meisje die een xtc-pil verdelen. Even later, iets verderop, snuift een jongen vlug wat uit een klein potje. Een rondlopende portier ziet het, zegt er wat van en loopt weer door.

Bezoeker Jelle (19), die vier tot vijf keer in de maand naar upperground-feesten gaat en ze zelf ook organiseert, ‘schat dat 85 procent van de bezoekers hier aan de drugs zit’.

Bij upperground-feesten ligt het drugsgebruik inderdaad hoger dan in clubs, weet Nabben. Dit komt onder meer doordat de feesten een avontuurlijk slag mensen trekt, dat graag de grenzen verlegt en experimenteert. Incidenten komen volgens de criminoloog echter nauwelijks voor. „De feesten hebben een groot zelfreinigend vermogen. Er wordt veel op elkaar gelet en iedereen heeft er belang bij dat het goed en leuk verloopt. De gebruikers hebben bovendien veel kennis.”

De gesproken bezoekers stellen dat het drugsgebruik bijzaak is. Ze komen voor ‘een nieuwe beleving’ en de bijzondere sfeer – die versterkt wordt door de vaak industriële locaties. Jelle: „Er zijn wel wat mensen die alleen komen voor het drugsgebruik.Wij zien ze als de appendix van de avond: je hebt ze niet nodig en ze kunnen zelfs pijn doen, aangezien ze niet bijdragen aan de sfeer.”

Hee, jij daar!

Waarom zou je niet een keer een mailtje aan mij sturen? Ik beloof je dat ik je terugmail.

Not readable? Change text. captcha txt