Zelfs bars en stripclubs sluiten de deuren

 In Geen categorie

gepubliceerd in De Standaard, 17 oktober 2016

Thailand doet na de dood van koning Bhumibol bij wijze van rouw alle entertainment in de ban. In het land van ladyboys en full moon party’s zijn er niet eens meer spelprogramma’s op televisie.

Van onze medewerkers in Thailand Emiel van Dongen en Renée van Heteren

Drie weken geleden had hij nog veel praatjes over de gezondheidstoestand van de koning, het regime en de ‘avondklokfeesten’ die hij gaf tijdens de drie coups die hij in twaalf jaar Thailand heeft meegemaakt. Zaterdagavond klinkt de Europese eigenaar van een café aan de Patpong Nightmarket in Bangkok opvallend zenuwachtig. ‘Het is geen goede tijd om open te zijn’, zegt hij als de rouwperiode in Thailand ter sprake komt. Om hem heen hebben bijna alle andere zaken de deuren gesloten.

Zijn woorden zijn nog niet koud of er komt een man aangelopen met een koffertje onder zijn arm. Hij geeft een papier met instructies af: vanavond moet het café om middernacht dicht, morgen ook de hele dag.

33 miljoen toeristen

Sinds het overlijden van koning Bhumibol afgelopen donderdag is ‘entertainment’ door de Thaise overheid in de ban gedaan. In het land van prostitutie, ladyboys, rooftop bars en full moon party’s zijn er nu niet eens meer spelprogramma’s op tv. In de bars klinkt hooguit wat zachte muziek. Alle horeca moet dicht na middernacht, alcohol wordt niet overal meer verkocht en alle evenementen en feesten zijn afgelast.

Ondernemers en werknemers in de seksindustrie en het toerisme krijgen door de verregaande rouwmaatregelen een klap. Maar de economische gevolgen voor Thailand, dat jaarlijks 33 miljoen toeristen trekt en daar 10 procent van het bruto nationaal inkomen mee verdient, zijn volgens de meeste economen beperkt.

‘Deze rouwperiode zal niet veel toeristen afschrikken’, meent Haiko Emanuel van Larive, die Europese bedrijven naar de Thaise markt helpt.

‘Het gaat maar om een korte periode en het is nu ook geen hoogseizoen. Bovendien wordt het Thaise uitgaansleven wel vaker tijdelijk beperkt. Uitbaters hebben ermee leren omgaan.’

Full moon party

Veel ondernemers in Thailand vergoelijken de beperkingen. Het is een opoffering uit respect voor de koning, die ‘zo hard en lang heeft gewerkt voor het land’.

De mate van opoffering varieert nogal. Organisatoren van afgelaste evenementen zoals het Morrissey-concert en het Kolour-festival verliezen in één klap tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. Die van de bekende full moon party’s op het eiland Koh Phangan, die afgelopen weekend zouden plaatsvinden, hun maandomzet. Bruiloften zijn afgelast en taxichauffeurs vervangen hun lievelingsmuziek door de jazz die is gecomponeerd door de koning.

De officiële rouwperiode duurt een jaar, het verbod op entertainment – waarschijnlijk – een maand. Maar er is veel onduidelijkheid. De regels kunnen verschillen per district, per dag en per eigenaar.

‘De gouverneur van Phuket vroeg de horeca niet om te sluiten, maar alleen om respect te tonen. Sommige bars en clubs bleven open, maar kregen de politie op bezoek en moesten sluiten. Mogelijk voorgoed, als ze weer in de fout gaan’, vertelt Timmy Durieu, die samen met twee andere Belgen een bistro runt in een vakantieoord aan de Andamanse Zee. Restaurants hoeven niet dicht, toch hield hij zijn deuren gesloten van vrijdag tot en met zondag. Durieu: ‘Uit respect voor het land waar we wonen, voor de koning en voor ons Thaise personeel, dat duidelijk aangeslagen was.’

Pingpongshow

Er is vooral veel willekeur bij stripclubs en bordelen. De Bangkokse stripsteeg Soi Cowboy sloot na een bezoekje van het leger. Maar op de Patpong Nightmarket, waar veel stripclubs, bordelen en ‘pingpongshows’ huizen, zijn op zaterdagavond nog enkele zaken open.

Het doet wat onwerkelijk aan. Op beeldschermen in de vele barretjes zijn herhalingsbeelden van de rouwrituelen in het koninklijk paleis te zien, terwijl verweesde westerse mannen op leeftijd vertwijfeld rondkijken, op zoek naar vrouwen. De meeste dames van lichte zeden zijn uit financiële overwegingen naar familie getrokken, vertelt de Europese caféhouder. Geen werk betekent immers geen salaris.

In Chiang Mai, in het noorden, geldt dat ook voor ladyboy Amarin Jaioun. Vrijdag hoorde ze dat het revuecafé waar ze werkt voor een maand dicht moest. Ze leende 3.000 baht (78 euro) bij een vriendin en pakte de bus naar haar familie. ‘Bij aankomst hoorde ik dat het café weer open mocht. Maar dat is prima. Ik doe het uit respect voor de koning. En nu heb ik mijn familie tenminste weer eens gezien.’

 

Hee, jij daar!

Waarom zou je niet een keer een mailtje aan mij sturen? Ik beloof je dat ik je terugmail.

Not readable? Change text. captcha txt